AardigZeker 'ziet de markt' 'Egbert's blog'

De onafhankelijkheid van Aegon's Meeùs Assurantiën

Daarbij verzwijgen adviseurs van Meeus bij het 1e gesprek met klanten meestal dat hun bedrijf eigendom is van verzekeraar Aegon. De mysteryshoppers kregen bij kennismakingsgesprekken met 8 financieel adviseurs van Meeus in 5 gevallen niet te horen dat Aegon de eigenaar is, ondanks vragen naar onafhankelijkheid.
Eén adviseur maakte het wel erg bont: 'Het voordeel van Meeus is natuurlijk dat wij niet gebonden zijn.' 
In geen enkel geval wezen de adviseurs van Meeus de mysteryshoppers voor het kennismakingsgesprek op het bestaan van het dienstverleningdocument (DVD). In dit document, dat Meeus net als andere financiële dienstverleners aan klanten sinds juli 2013 wettelijk moet overleggen, staat: 'Met één aanbieder van financiële producten hebben wij een zakelijke relatie. Daarmee bedoelen we dat er een eigendomsbelang tussen ons en een andere aanbieder is. Het bovenstaande belang kan invloed hebben op welke producten wij adviseren. Vraag hiernaar in ons gesprek.' De naam Aegon wordt door Meeus in het document niet aangegeven.
Dienstverleningdocument
Financiële instellingen zijn niet verplicht om de naam van de eigenaar in het DVD te noemen of om klanten al voor het kennismakingsgesprek op het DVD te wijzen. De Consumentenbond vindt dat ze daartoe wel moeten worden verplicht.
‘Klanten horen te weten wie er achter de adviseur schuilgaat. Met de kennismaking moet je daar als aspirantklant van op aan kunnen. Dan kunnen ze zich dus beter voorbereiden en begrijpen dat Aegon eigenaar is van Meeus. Aegon verkoopt tenslotte zelf bank- en verzekeringsproducten.' Ook via andere bemiddelaars zoals wij.
Alleen bieden wij je dus producten uit het hele spectrum van verzekeraars. Dat is nogal een verschil....
De financiële adviesketen Meeus heeft kennismakingsgesprekken gehad met diverse mysteryshoppers van de Consumentenbond.
Die waren vaak bezijden de waarheid over de onafhankelijkheid.